Snelle ferry tussen Aruba, Bonaire en Curaçao? (AD15jun)

dinsdag 16 juni 2015 17.18 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 16 juni 2015 18.26 uur | auteur: Ton Jansen

Gedeputeerde van Economische Ontwikkeling Clark Abraham heeft afspraken gemaakt met FOICExpress voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘fast ferry’-verbinding tussen Aruba, Bonaire en Curaçao.

FOICE, de initiatiefnemer van het project, is gelieerd aan het veerbootbedrijf Fred Olsen Express dat de ferryverbinding tussen de Canarische eilanden exploiteert en regelt.

Het idee voor een veerbootregeling tussen de eilanden is al lange tijd in zwang. Sinds 2010 vinden gesprekken plaats met onder andere overheden, havenautoriteiten en andere betrokken partijen. Na het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in Aruba in januari dit jaar lijken de plannen vastere vormen aan te nemen.

,,Er is al veel over het plan gesproken, maar nu is het tijd om een businesscase uit te werken’’, zo stelde gedeputeerde Abraham.

Bonaire betaalt samen met Aruba en Curaçao een deel van de kosten van het haalbaarheidsonderzoek. Het project wordt momenteel opgepakt door de overheden van alle drie de eilanden. Bij de ontwikkeling van de businesscase zal ook de stuurgroep van Havenbedrijf Amsterdam, waarmee afgelopen week een Memorandum of Understanding (MoU) werd getekend, worden betrokken.

Gedeputeerde Abraham van Bonaire
De snelleveerbootdienst moet fungeren als een watersnelweg waarmee niet alleen passagiers maar ook auto’s, bussen en vrachtwagens tussen de drie eilanden kunnen worden vervoerd. ,,De totstandkoming van een fast ferry-dienst zou een belangrijke impuls voor de economische ontwikkeling van Bonaire kunnen zijn. Het zou voor de bewoners van de eilanden niet alleen gemakkelijker worden om hun voertuigen te vervoeren, maar de veerdienst zou ook een flexibelere vrachtaanvoer bewerkstelligen. Bovendien brengt de opzet hiervan nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid met zich mee. Ook voor het toerisme kan dit zeer relevant zijn. Het is geen alternatief voor de luchtvaart, maar wel een mooie aanvulling hierop’’, aldus Abraham.

(bron: Antilliaans Dagblad)